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Definitions of Chief Officers 

Localism Act 2011 

43  Interpretation 

(2)  In this Chapter “chief officer”, in relation to a relevant authority, means each of the 
following- 

(a) the head of its paid service designated under section 4(1) of the Local Government 
and Housing Act 1989; 

(b) its monitoring officer designated under section 5(1) of that Act; 

(c) a statutory chief officer mentioned in section 2(6) of that Act; 

(d) a non-statutory chief officer mentioned in section 2(7) of that Act; 

(e) a deputy chief officer mentioned in section 2(8) of that Act.  

 

Local Government and Housing Act 1989 – Section 2 

6) In this section “the statutory chief officers” means— 

[(za) the director of children's services appointed under section 18 of the Children Act 2004 
and the director of adult social services appointed under section 6(A1) of the Local 
Authority Social Services Act 1970 (in the case of a local authority in England);] 

[(zb) the director of public health appointed under section 73A(1) of the National Health 
Service Act 2006;] 

(a) the chief education officer . . . appointed under [section 532 of the Education Act 1996] 
. . . [(in the case of a local authority in Wales)]; 

(b) the chief officer of a fire brigade maintained under the Fire Services Act 1947 and 
appointed under regulations made under section 18(1)(a) of that Act; 

(c) the director of social services [(in the case of a local authority in Wales)] or [chief social 
work officer] appointed under section 6 of the Local Authority Social Services Act 1970 or 
section 3 of the Social Work (Scotland) Act 1968; and 

(d) the officer having responsibility, for the purposes of section 151 of the Local 
Government Act 1972, section 73 of the Local Government Act 1985, section 112 of the 
Local Government Finance Act 1988[, section 127(2) of the Greater London Authority Act 
1999] or section 6 below or for the purposes of section 95 of the Local Government 
(Scotland) Act 1973, for the administration of the authority's financial affairs. 

(7) In this section “non-statutory chief officer” means, subject to the following provisions of 
this section— 

(a) a person for whom the head of the authority's paid service is directly responsible; 
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(b) a person who, as respects all or most of the duties of his post, is required to report 
directly or is directly accountable to the head of the authority's paid service; and 

(c) any person who, as respects all or most of the duties of his post, is required to report 
directly or is directly accountable to the local authority themselves or any committee or 
sub-committee of the authority. 

(8) In this section “deputy chief officer” means, subject to the following provisions of this 
section, a person who, as respects all or most of the duties of his post, is required to report 
directly or is directly accountable to one or more of the statutory or non-statutory chief 
officers. 

(9) A person whose duties are solely secretarial or clerical or are otherwise in the nature of 
support services shall not be regarded as a non-statutory chief officer or a deputy chief 
officer for the purposes of this Part. 

 


